Biografija


Senka Vlahović (1985, Novi Sad) je vizuelna umetnica, ilustratorka i dizajnerka knjiga, i autorka teorijskih knjiga i tekstova o ilustraciji.
Na Grafičkom odseku Visoke tehničke škole u Novom Sadu diplomirala je primenjenu fotografiju, gde je i specijalizirala ilustraciju knjige. Master rad na temu Video-ilustracija knjige odbranila je na Akademiji umetnosti u Beogradu.
Radi u Banatskom kulturnom centru (BKC) kao umetnički direktor u izdavačkoj i kulturno-umetničkoj produkciji.
Član je Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbija (ULUPUDS) i Matice srpske.
Dobitnica je ULUPUDS-ove nagrade za najbolju knjigu u oblasti teorije vizuelne komunikacije na sajmu knjiga u Beogradu, Godišnje nagrade ULUPUDS-a za stvaralaštvo u 2017. godini i Godišnje nagrade ULUPUDS-a za stvaralaštvo u 2020. 
Stručne radove i tekstove objavljuje u knjigama i časopisima.
Autorka je sedam knjiga: četiri stručne knjige u oblasti ilustracije (na srpskom i engleskom) i tri umetničke knjige u kojima je objedinila autorski tekst, ilustraciju i dizajn:
- „O ilustrovanju knjiga poezije: istorija, teorija, praksa” (druga knjiga iz oblasti teorije ilustracije objavljena na srpskom jeziku),
- „Video-ilustracija knjige: Novi pogled na ilustraciju i kreiranje imidža knjige u javnosti” (izdavači: Akademija umetnosti, Beograd, i BKC, Novo Miloševo; knjiga je na 60. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu ponela Nagradu ULUPUDS-a za najbolju knjigu u oblasti teorije vizuelene komunikacije)
Banatska Venera i Junak Dimitrij (tekst, ilustracije i dizajn: Senka Vlahović, knjigu prati isotimena izložba) i
Antologija budućih snova: knjiga umetnika (tekst, ilustracije i dizajn: Senka Vlahović, knjigu prati isotimena izložba).
Senka Vlahović je reditelj i scenarista video-ilustracije knjige „Večernji akt u devojačkoj sobi Lenke Dunđerski”, prema istoimenoj knjizi pesama Radovana Vlahovića, koja je objavljena na DVD-u uz njenu teorijsku knjigu „Video-ilustracija knjige”, kao i uz drugo izdanje istoimene pesničke knjige na koju se odnosi.
Autorka je projekta i izložbe „Savremeni srpski ilustratori knjiga za decu” koja je održana u „Bibiani” u Bratislavi 2019. godine, uz podršku Ambasade Republike Srbije u Slovačkoj, i u Studentskom kulturnom centru u Beogradu 2020. godine.
Osnovala je i dugi niz godina organizovala međunarodni Festival ilustracije knjige BookILL Fest.
Bila je član prestižnog međunarodnog žirija Bijenala ilustracije u Bratislavi  za 2017. godinu.
Učestvovala je na Međunarodnom simpozijumu o ilustraciji u okviru Bijenala ilustracije u Bratislavi 2015, 2017, 2019. i 2021 godine. 
Član je žirija za Nagradu „Zaharije Orfelin” za najlepšu knjigu koju dodeljuje Salon knjige Novosadskog sajma. 
Grafički je oblikovala i uredila oko 600 knjiga u izdanju BKC-a.
Do sada je imala 30-ak samostalnih izložbi ilustracija, slika i fotografija, a imala je i 30-tak predstavljanja video projekcija svojih radova u zemlji i inostranstvu. Učestvovala je i na više kolektivnih žiriranih izložbi u zemlji i inostranstvu, kao i na nekoliko likovnih kolonija.
Osnivač je i član uredništva Elektronskog časopisa za književnost i umetnost mladih REZ.
U okviru delatnosti BKC­-a organizovala je i brojna kulturna dešavanja: manifestacije, promocije knjiga, izložbe, naučne skupove, predstavljanja na sajmovima knjiga...
Živi i radi u Novom Miloševu.
Kontakt: 
vlahovicsenka@gmail.com
www.facebook.com/senkavlahovicart